-->

1. kolo | Letohrad Kunčice

31 May 2008 Author :  

Letošní ročník Velkopopovický kozel Extraligy ČR v požárním útoku byl zahájen v sobotu 31. května 2008. Pořadatelem tohoto prvního kola byli hasiči z Letohradu- Kunčic. V předchozích ročnících na této soutěži bylo vždy špatné počasí. Letos tomu bylo naopak. Naprosto letní počasí, suchá trať, nový betonový náběh od startu až ke kádi, to vše slibovalo kvalitní výkony.

 

Celkem se do soutěže přihlásilo 48 družstev mužů a 15 družstev žen. Soutěž byla zahájena slavnostním nástupem a v 11.00 se již na základnu připravili hasiči z Kunčic B (19:03). Za chvíli se již představili hasiči z Prchalova. Zajímavostí je, že jejich košař dělá nejdříve spoj B a až pak nasazuje koš. Přesto jsou schopni dostat vodu do proudnic v rychlém čase. Škoda jen prostřiku na pravém proudu (18:35). To už se kolem základy chystá v nových dresech domácí Letohrad- Kunčice. Ledování třísla jednoho z proudařů naznačoval problém. Proudař nedoběhnul a neplatný pokus znamená konec nadějím. Velmi se očekávalo, co předvede Čechtín. Podle toho co se povídá a co již předváděli loni, je to velký favorit letošního ročníku. Ovšem dnes se nedařilo. Rozdělovač odběhl pozdě a tak strojník čekal s vodou. Babice se předvedly pěkným pokusem a časem 18:33 se ujímají vedení.

Následující Petrovice to chtěly určitě změnit. Voda ze stroje šla však příliš pozdě. Co se nepodařilo Petrovicím, hravě předvedly hasiči z Urbanova. Pohledný útok a už byl na světě první čas pod 18 sekund (17:77). Květinov se také předvedl kvalitním útokem (17:98). Úřadující mistr extraligy Plumlov se již připravuje ke svému pokusu. I přes mírný prostřik se čas zastavuje na hodnotě 17:27. Všechny však překvapila Litava. Loni se tento tým velmi zlepšil. Rychlá voda ze stroje a bezchybné dopravní i útočné vedení. Při pohledu na časomíru všichni tleskali a radost z osobního rekordu nebrala konce. Litava se ujímá vedení časem 16:93. Bolatice si vybraly svou smůlu na pravém proudu. Při odběhu proudař špatně uchopil proudnici a následně již nedoběhl až k terči. Družstvo z Radíkova dostálo změn na několika postech. Přesto předvedli krásný čas 17:34 a je jen škoda drobné chyby na levém proudu, kde Roman při zákleku spadnul na záda a stříkal vleže. Kluci z Nevcehle umí předvést šestnáctku a tak šli na doraz. Měli však také problém se sestřikem, ale časem 17:31 se dostali před Radíkov. Úherce na startu a opět očekávání skvělého výkonu. Při dobržďování u základny takřka upadnul Saša na rozdělovači.

Přesto vše rychle zapojil a maximální rychlostí se vydal dopředu. Přes veškerou snahu však pokus nedokončili, protože levý proudař přeběhnul a vypadla mu půlspojka z ruky. Základna již patřila družstvu z Lhenice. Nikdo v té chvíli netušil, že se připravují k vítěznému tažení. Pěkný vyrovnaný útok a přesné sestřiky zastavují čas na fantastických 16:83. To vzalo dech asi všem. Následovalo několik nezdařených pokusů v podání Pustkovce ( velká chyba strojníka), Neplachovic ( při odběhu upadnul béčkař), Velkých Hoštic ( nedařilo se na rozdělovači). K těmto nezdarům se ještě připojil Lestkov také s problémem na rozdělovači a na úplný závěr se takřka totéž podařilo hasičům z Bašnic. Do pořadí na bodovaných příčkách ještě promluvily Šarovy časem 17:92. Mezi ženami s naprostou převahou zvítězily holky z Nevcehle časem 16:75. Výrazné změny v sestavě proti loňsku mají za výsledek to, že se ze skvělého týmu stal tým ještě lepší. Už před touto soutěží se dalo vysledovat několik jejich výsledků. Bojím se, že pokud budou v tomto trendu pokračovat, tak budou těžko hledat konkurenci, která by je trochu potrápila. Druhou příčku si za čas 17:94 vybojovaly hasičky z Chrášťan. Byl to velice podařený útok a v zákulisí jsem se dozvěděl, že tento tým chce letos projet celou extraligu. Pokud to tak bude, tak určitě mají na přední umístění v celkovém pořadí. Třetí příčku si časem 18:09 vybojovaly Lhotky Team. To je již extraligou protřelý kolektiv a určitě si také brousí zuby na stupně vítězů. Pravčice se také předvedly dobrým útokem za 18:86. Pod hranici 20 sekund se podařilo těsně vmáčknout ještě hasičkám z Kunětic (19:99). Zkrácenou trať na 2B si ve vloženém finále otestovalo i 7 nejlepších mužských týmů.

Motivace byla obrovská, protože se soutěžilo o uzené sele. Všichni šli systémem „hop nebo trop“. Nejlépe to však vyšlo klukům ze Šarov, kteří v hlavním závodě skončili na 7. místě a tak startovali ve finále jako první. Čas byl 14:61. Tento čas dotahoval Radíkov, kterému na koši a savicích vydatně pomohli kluci z Prchalova (14:71). Litava předvedla svou skvělou formu časem 14:75 a to i s velkým problémem na rozdělovači. Urbanov měl výrazně nevyrovnané výstřiky na proudnicíh (15:27). Prostřik na pravém proudu vzal naději na uzenou pochoutku i Plumlovu (15:36). Nejhůře dopadnula Nevcehle (nebyl koš) a Lhenice (rozdělovač nezapojil jeden proud). Ale to už bylo jedno, protože první body do letošního ročníku extraligy byly rozdány.

Videa