-->

7. kolo | Pustkovec

01 August 2009 Author :  

Krásné počasí, dobrá trať a padesátka soutěžních týmů nás čekala první srpnovou sobotu v Pustkovci, na sedmém kole Extraligy ČR v požárním útoku. Mimo jiné se na této soutěži družstva z Moravskoslezského kraje hodnotili i do místního Moravskoslezského poháru. Jak už je v Pustkovci tradicí, počasí vyšlo nádherně a nic nenaznačovalo tomu, že by se mělo nějak výrazně pokazit.

 

Takže ihned po nástupu se většina hodila do plavek a klání mohlo začít. Jak už je zvykem, začalo se mužskou kategorií. A tu otevřelo domácí družstvo. Domácím se požární útoky vydařil celkem dobře. Jejich 100% zadek opět nezklamal, béčka a rozdělovač roztáhli hadice, jak se patří a proudaři seděli u čáry. Ovšem prostřik na levém proudu zahnal naději na body a chlapi nakonec skončili na 20tém místě s časem 19,49 (pravý 17,75). Po domácím družstvu bylo vloženo družstvo Prchalova, které šlo úplně mimo závod a ve výsledkové listině vůbec nefigurovalo. Jak už jsme si mohli všimnout na některých kolech extraligy, tak i zde košař spojuje hadice B a potom se věnuje svému koši. I s tímto spojem je schopen zadek dát vodu do 8 vteřiny a nebýt prostřiku levého proudu (19,09) tak měli skvělý čas 17,11. O hodně vetší smůlu měli chlapi z Babic! Ti poslední dobou startují z předních pozic startovní listiny a né vždy jim to přinese úspěchy. A dnešek tomu nebyl výjimkou. Nejdříve pravý proudař neustál spoje na základně, udělal jakýsi půlkrok navíc a to rozhodilo natolik, že odbíhal později. Nakonec sice ztrátu doběhl a zaklekával celkem v rozumné vzdálenosti, ale uzel za rozdělovačem zapříčinil to, že praskla hadice C a to znamenalo neplatný pokus. Ani čtvrté družstvo v pořadí nepředvedlo pěkný čas. Nedaleké Michálkovice svůj požární útok zajistily, ale i tak levý proudař nezapojil a na světě bylo další N. Stejný problém potkalo i družstvo z opavského okresu Vávrovice. Konečně relativně slušný čas předvedl Květinov. Chlapům se letos asi nedaří, jak by si představovali, ale zajištěný pokus se skvělými sestřiky jim zajistil čas 17,91 a to nakonec stačilo na 12té místo. Téměř stejný útok předvedl Letohrad Kunčice, který s půjčeným strojem od Karlose taky zajistil, proudaři si počkali na vodu a taky rychlými sestřiky shodili terče v čase 17,57. Osmé místo.

V nových dresech se předvedli chlapi z Neplachovic. Jejich standardní požární útok s vodou kolem osmé vteřiny a výstřiky těsně po šestnácté opět sliboval dobrý čas, ale s prostřikem na levém proudu (17,79) se museli smířit s 11. místem. Dalším „extraligovým“ týmem v pořadí byly Petrovice. S Petrášema nyní můžeme vídat známého týpka Pepu, který byl povolán na scénu a zase roztahuje béčka. Chlapům sice při pokusu málem chcípnul stroj, ale nakonec se tak nestalo a výsledný čas byl rychlejší o jednu setinu jak čas Neplachovic (17,78). Potom následovaly nijak výrazné požární útoky v podání Bolatic B, Pusté Polomi a Pravčic, po kterých už nastupoval hodně zajímavý Plumlov. Jak je o Plumlovu známo tak jejich zadek své proudaře nešetří. Všechny jejich pokusy jsou nadoraz a ani zde tomu nebylo výjimkou. Čas 16,71 byl vánu chvíli vedoucí, ale nakonec si Plumlov odvezl druhé místo. Po plumlovu nám domácí béčko předvedlo standardní osmnáctkový požární útok a Špičky další jejich enko. Bolatice, které startovaly vzápětí sestříkly časem 17,60 a mohli být se svým výkonem relativně spokojeni. Letos nepředvádějí takové výkony jako loni, ale proudařům to pořád dobře stříká. Zato Vacenovice předvedly neplatný pokus, kdy na pravém proudu zhatila jejich naděje nezapojená proudnice. Ale to už naše zraky přitahuje družstvo z Nevcehle. Jejich rychlý zadek a voda hluboko pod 8s, stoprocentní práce na béčkách a rozdělovači spolu s Juričem a Milkou na proudech zaručovaly, že Nevcehle vyrovnaly rekord extraligy a časem 16,42 potěšili nejednoho diváka a fanouška požárního sportu. Toto byl vítězný útok dne. Černá Litava nám spolu s Velkými Hošticemi předvedli čtvrté nejrychlejší útoky dne, kdy obě družstva srazili terče shodně v čase 17,22. Obě družstva nám taky předvedla téměř shodné sestřiky na obou proudech. Zato Úhercům se vůbec nedařilo. Saša na pravém proudu upustil na odběhu proudnici, vracel se pro ni a při snaze doběhnout co nejdál nezapojil proudnici a zajistil tak svým kolegům nula bodů. Což byla pro jejich tým určitě velká škoda, protože mají sezonu pěkně rozběhnutou a potřebují dávat časy, aby si udrželi průběžnou čtvrtou příčku v celkovém bodování. Zato Pavlov, který se nám začal objevovat na extraligových soutěžích, předvedl pěkný požární útok. Ovšem prostřik na pravém proudu skoro o vteřinu posunul jejich čas na 18,47 a stačilo to na poslední bodované místo ve výsledkové listině. Lestkov nám letos ukázal, že umí předvést sedmnáctku a i dnes tomu nebylo jinak. Jejich čas 17,25 je posunul na šesté místo a chlapci si odvezli domů tučný příděl bodů. Jako třetí nakonec skončily Lavičky. Pánové to nijak nešetřili a šli do toho pěkně z ostra.

Rozdělovač měl sice co dělat, aby doběhl tam, kde chtěl, ovšem i tak to stačilo a na světě byla další šestnáctka. Čas 16,98 a na pravém proudu 16,69. Potom už následovala šňůra místních družstev, které se započítávala hlavně do MSP, a jejich časy se pohybovaly od 18,50 nahoru. V ženské kategorii se nám jako první předvedly slečny z Výčap. A myslím si, že holky mohly být se svým výkonem velmi spokojené. Proudařky klekaly těsně před výstřiky a jejich výsledný čas 17,44 bral nakonec pěkné třetí místo. Největší právo na oslavy ale měly holky z Nevcehle. Jejich klasický požární útok, kdy holky jdou nadoraz, bez jakékoli větší taktiky, nic nešetří a útočí vždy na první místo, se opět vyplatil. A jejich dnešní předvedený výkon s časem 16,28 nejenže překonal traťový rekord v Pustkovci, ale hlavně přepsal rekord extraligy! Celkem spokojené nakonec mohly být děvčata ze Lhotek, startující za SDH Lhotky Sport. Děvčatům se letos nedaří a nepředvádějí takové výkony, jak jsme u nich byli zvyklí například loni. V průběžném pořadí extraligy se pohybují na zadních pozicích a dnes jejich čas 18,97 stačil „až“ na páté místo. O nic lépe na tom nejsou Chášťany. Nadějné družstvo letos provází obrovská smůla a v podstatě doposud neukázaly pořádný čas. Trápení na koši měla družstvu konečně překazit posila z nedalekého SDH Hněvošice. Holky musely tento víkend odjet bez vlastní košařky, a proto hledaly posilu v místních sborech. To se nakonec vyplatilo a holky braly čtvrté místo časem 18,82 (pravý dokonce 17,72). Domácí děvčata se dala dohromady vyloženě kvůli této soutěži, protože je nemůžeme vidět ani na závodech extraligy, ani na závodech MSP. I přes obrovské prostřiky dokázala sestřiknout v čase 19,26 a zařadit se na šesté místo. Zato Pravčice nastoupily na start ve své stabilní sestavě se slečnou na rozdělovači, co má pásek proklatě vysoko a cop delší než Krleša. Nejsem si zcela jist, ale myslím, že letos jsem ji viděl poprvé a vyplatilo se. Krásný čas 17,23 a krásné druhé místo v Pustkovci. Hodně se čekalo od holek z Hněvošic. Ty sice extraligu nejezdí, ale vůbec by se na ní neztratily. Ovšem tady předvedly neplatný pokus, protože jim spadl koš před namočením savice v kádi.

Potom už následovaly místní sbory, které předváděly časy od dvaceti vteřin nahoru Po vyhodnocení a bojové písni Plumlova se všichni přesunuli do nedalekých Neplachovic, kde je čekala jednak večerní soutěž o nejrychlejšího proudaře a poté divoký večírek.

Videa