-->

8. kolo | Neplachovice

02 August 2009 Author :  

Po rekordy nabité soutěži v Ostravě- Pustkovci, se Velkopopovický kozel Extraliga ČR v požárním útoku přesunula o 30 kilometrů na západ do Neplachovic (OP). Tady byla připravená na sobotní večer již tradiční soutěž „O nejrychlejšího proudaře či proudařku“. Na dráze bylo k vidění spousta podařených pokusů, ovšem prvenství v obou kategoriích obhájili vítězové z ročníku 2008.

 

Mezi muži byl nejrychlejší Ondra Kubala z Pusté Polomi a ženské kategorii kralovala Lucka Vítů z Nevcehle. Pak již následoval večírek v rytmu disko a k vidění byla na velkoplošné projekci první část letošního ročníku Extraligy. Nedělní ráno 2. srpna 2009 přivítalo celkem 46 družstev velmi slunným a teplým počasím. Dráha v Neplachovicích má náběh k základně asfaltový a pak již travnatý povrch. Zdejší trať je zde mírně do kopce. Proti loňskému roku se zpřísnila pravidla ohledně tuhosti terčů. A tak museli neplachovští přidat na terčích závaží. A právě kombinace těžších terčů a tratě do kopce měla za následek, že nepadl ani jeden čas pod 17 vteřin v obou kategoriích. Právě naopak bylo k vidění spousta chyb při sestřiku. Tak jako v předchozích ročnících i letos byla tato soutěž započítávána i do seriálu Moravskoslezský pohár. NEVCEHLE- 17,19. Tento tým je držitelem zdejšího traťového rekordu, ale také neplatného pokusu z roku 2008. Letos připravili divákům naprosto infarktovou podívanou. Start a základna velmi rychlá a bez potíží. Ovšem při odběhu nesebral béčkař Beny svoje hadice a diváci už tušili neplatný pokus. Naštěstí se rychle vrátil a obrovskou práci udělal Jarda na rozdělovači, který natáhl celé vedení takřka sám. I přes takovou chybu se jim podařilo zvítězit. NEPLACHOVICE- 17,48. Znalost domácího prostředí a mohutné povzbuzování fanoušků hnalo domácí tým směrem k terčům.

S výsledným časem byli spokojeni, protože je to čas jakého dosahují na této trati při tréninku. Ovšem ani ve snu je nenapadlo, že se bude jednat ve výsledku o druhý nejrychlejší čas dne, a že právě doma se postaví na stupně vítězů. LESTKOV- 17,49. Jen o jednu setinu se za domácí tým zařadil povedeným pokusem tým z okresu Semily. Lestkov měl letos slabší začátek, ale nyní neustále atakuje přední pozice. Mohou snad jen litovat nevyrovnaných sestřiků, které je zařadily na třetí místo. PLUMLOV- 17,50. A o další setinu byl za Lestkovem vedoucí tým letošního ročníku. Podobně jako Nevcehle i oni zastavili chod všech hasičských srdíček kolem dráhy na několik okamžiků. Problém totiž vzniknul na rozdělovači. Jinak bezchybný Jirka si totiž vybral slabší chvilku. Nezapojil béčko. Snažil se ho zapojit za běhu, což se mu nakonec povedlo, ale měl velké štěstí, že mu rozdělovač nevytrhli z ruky proudaří. Voda ze stroje šla později s ohledem na vzniklou situaci. Neplatný pokus nebyl žádoucí. BOLATICE- 17,76. Velmi pěkný pokus. Jen škoda pozdního sestříknutí na levém terči, který je připravil o lepší umístění. Ale páté místo je zároveň se stejným umístěním z Kunčic jejich zatím nejlepší v letošním ročníku. PUSTKOVEC- 17,87. Další příčku obsadil také zástupce zdejšího regionu. Pustkovec předvedl krásný požární útok a vyrovnané sražení terčů jim připsalo 10 bodů do letošní tabulky. Na tento úspěch čekali dlouho, ale dočkali se. PAVLOV- 18,25. I tento tým se dnes dočkal většího bodového ohodnocení. Jen škoda, že se nedostali pod 18 vteřin. KUNČICE- 18,42. Mladý tým navazující na extraligou tradici Letohradu- Kunčic chyboval při sestřiku. Levý terč byl dole v čase 17,76. ŠTĚPÁNKOVICE- 18,42. Shodného času a tím pádem i stejného umístění dosáhl další tým z Opavska. Štěpánkovice letos trochu hledají formu, ale na této soutěži ji našli. HNĚVOŠICE- 18,44. Pepa Slaný na pravém proudu se mohl na sebe jen a jen zlobit, protože na levém terči byl čas 17,56. TRNAVA- 18,70.

Tento tým má prostě nedělní závody slabší než sobotní. PUSTÁ POLOM- 19,15. Kluci letos řeší problémy se sestavou, což se promítá i do výsledků. Z Neplachovic si však odvážejí čtyři extraligové body za 12. místo. ÚHERCE- 19,21. Fatální prostřik na levém terči. Pravý byl na vítězství 17,14. LAVIČKY- 19,24. Výkon naprosto kopírující předešlé Úherce. Fatální prostřik na levém terči. Pravý byl na vítězství 17,17. DOLNÍ NĚMČICE- 19,29. Poslední bodovanou příčku si na jih Čech odváží právě tento tým. Vedro bylo úmorné, takže přišla vhod venkovní sprcha se studenou vodou nebo krátká koupel v kádi. Po přestavění trati se již připravovala děvčata na svoje vystoupení. U žen ovlivnil prostřik na jednom proudu takřka všechny týmy. HNĚVOŠICE- 18,40. Holky obhájily loňské vítězství na této trati a je jen velká škoda, že se neúčastní Extraligy v hojnějším počtu. Určitě by patřily ke kandidátkám na místa nejvyšší. CHRÁŠŤANY- 18,47.Konečně.

Holky se letos potácejí s nepřízní osudu a prostě se nedaří. Tady se vše otočilo. Půjčený stroj z Neplachovic a bývalá lošařka Lenka z Hněvošic jim přinesli štěstí. VÝČAPY- 18,86. Pěkný útok, jen škoda nevyrovnaného sražení terčů. První terč byl dole za skvělých 17,32 (pravý). NEVCEHLE- 18,98. Podobný problém. Káťa odběhla později a tak měla problém se zakleknutím. Hadice s ní pěkně zacvičila. Naopak Lůca měla na pravém proudu terč sražen v rekordním čase 16,23. JAMNICE- 19,29. Osobním rekordem se zde prezentovaly hasičky z nedaleké vesnice Jamnice. Holky měly ohromnou radost. LHOTKY SPORT- 19,39. I tady o výsledku rozhodnul špatně trefený terč. HEŘMANICE- 20,38. Poslední bod si vybojovala děvčata z Ostravy- Heřmanic.

Videa