-->

8. kolo | Pustkovec

31 July 2010 Author :  

Po loňské rekordní úrodě na Pustkovecké trati se tentokrát celý pátek, který předcházel sobotnímu extraligovému závodu, snášel na trať déšť. Jinak výborně připravena travnatá plocha částečné změkla a stala se kluzkou. Připravila tak těžkou zkoušku pro soutěžní družstva.

 

Po spíše tréninkovém vystoupení domácího družstva B a Borové se na základně představili muži z Olšovce. Ti použili málo vídaný způsob útoku z nenastartovaným strojem a krásným časem 17.22 se ujali vedení. Ačkoli Olšovec na počátku nebyl považován za favorita, začalo se ukazovat, že podmáčená trať a náročné terče mohou řádně zamávat s ambicemi velkých favoritů. Ti předváděli skvělé výkony na základně a při roztažení útoku, ale stále zde jako zeď proti dobrým časům stály náročné terče. Proudařům chybělo těch několik desetinek, které zde loni měli navíc díky tvrdé a suché trati. A tak jsme viděli řadu nevyrovnaných sestřiků, případně přímo nehodnocených pokusů. Nehodnoceno tak bylo celkově 15 družstev z 38 na startu. Utočit se snažil nejprve Bezděkov pod Třemšínem. Pozdní zaklek proudařů znamenal čas 17,80 a 6. místo celkově. Celkově 4. místo patřilo Neplachovicím za čas 17,61, ale opět měl pravý proud 17,15. Plumlovu stačil výrazným prostřik a čas 17.70 na celkově 5. místo. Jediným družstvem, které tak reálně zaútočilo na téměř od počátku vedoucí Olšovec byl Radíkov. Kluci předvedli skvělý výkon, vyrovnané sestřiky a čas 17,25 je zařadil na druhé místo. Mezi nejlepší se také vklínily Petrovice B. Na svůj pokud šli s rozmyslem a čas 17.54 stačil na 3. místo, které je však přibližuje celkovému vítězství v letošním ročníku extraligy.

Další favorité pak pohořeli povětšinou u terčů. Ať již s pokusem za hranicí 18 s nebo jako nehodnocené družstvo. Vítězství tedy patřilo překvapivě Olšovci, před Radíkovem a Petrovicemi B. Radíkov i Petrovice si upevnili svůj náskok v čele Extraligy. Pro Olšovec to byly první letošní body a to hned 20. Závod žen začal zostra a to představením největších favoritek hned v úvodních pokusech. Výčapy bohužel vstup do soutěže nezvládly. Obrovský prostřik znamenal čas vysoko nad 20 s. Největší favoritky z Nevcehlí, které zde loni vytvořily dnes už překonaný rekord extraligy se snažily přesvědčit, že se jim opět vrátila forma. Byl s toho vynikající čas 17.51, i když s obrovským štěstím. Béčko jim prasklo jen několik desetin po zdolání terčů. Druhé družstvo průběžného pořadí, ženy z Chrášťan tedy musely zaútočit na tento čas. A povedlo se. Čas 17,25 znamenal jasné průběžné vedení. Zatímco Radíkovu pokus nevyšel (opět prostřik) skvěle se předvedly ženy z Výčap Q. Čas 17,74 znamenal 3. místo. Následovaly pak zejména družstva, která bojovala v Moravskoslezském poháru. Velmi příjemně pak překvapily ženy z Hněvošic.

Skvělý čas 17.85 znamenal 4. příčku. Zatímco v kategorii mužů přinesla náročná trať překvapení v podobě vítězství Olšovce, v kategorii žen se žadná překvapení nekonala a vítězství si odvezly Chrášťany, ovšem nasledované Nevcehlemi. Žádné velké změny v průběžném pořadí tedy Pustkovecká extraliga nepřinesla.

Není nic jednoduššího, než si celý dramatický závod prohlédnou ze záznamu na www.hasici150.tv.

Videa