-->

1. kolo | Brněnec

02 June 2007 Author :  

Letošní ročník Velkopopovický kozel Extraligy ČR v požárním útoku má za sebou úvodní kolo. Jako již v několika předešlých ročnících, tak i letos se zahajovalo v Brněnci a to v sobotu 2.6.2007. Zdejší trať je pečlivě připravená.

 

Základna na betonu a pěkný trávník, který se mírně svažuje směrem k terčům. Časomíru zajistil Plumlov. Co je v Brněnci bohužel také tradiční, je nestálé počasí. Již od rána bylo zataženo a časem přišel i déšť. To vše si vyzkoušelo celkem 41 mužských celků a 12 družstev žen. Po loňské zkušenosti s touto tratí se očekával opět 17-náctkový příděl výsledných časů. A to se také naplnilo hned při třetím startu. Letohrad - Kunčice se předvedl v plné síle a časem 17,67 nastavili laťku. Tuto laťku však velmi brzy přeskočily Šarovy. Bez zjevné chyby se jim podařilo zastavit čas na 17,63. Čas 17,63 až 17,67 byl magický, protože se do něj vměstnalo celkem 5 družstev! Časem 17,64 se totiž velmi pěkně uvedlo družstvo SDH Lavičky. A následných 17,65 si vybojoval Lestkov. Tyto dvě družstva sice již z několika závodů extraligy známe, ale pokud letos odjedou celý seriál, tak budou v celkovém pořadí určitě vysoko. Zůstal nám zde volný čas 17,66. Ten pro sebe získal Radíkov.

Nebylo to však snadné. Při prvním pokusu jim nevyšel podle představ, ovšem časomíra nefungovala správně (nesvítily světla na terčích). Družstvo podalo protest, který byl uznán a svůj pokus opakovali. Po startu druhého pokusu se však časomíra nerozběhla vůbec. Následoval pokus třetí, který již byl bez chyb a výsledek 17,66. Podobný problém s časomírou měly i Bolatice. První pokus jim příliš nevyšel. Pravý proudař pozdě odběhnul od základny. Časomíra se však zastavila pouze na jednom terči a tak dostali kluci z Bolatic druhou šanci. A tu využili na 100%. I za deště šli do toho se vší silou a čas 17,35 byl skvělý. Okamžitě se ujali vedení soutěže a čekali co ještě předvede zbytek startovního pole. Další krásný čas předvedl Čechtín (17,74). Od Nevcehle se očekával útok na hranici 17s. Nedařilo se však na pravém proudu. Pád zapříčinil nepřesný sestřik a výsledný čas 17,80. Poslední čas pod hranici 18s předvedl Prchalov (17,89). Až na úplný závěr šli na start hasiči z Úherců. Proslýchalo se, že na tréninku dělají jednu šestnáctku za druhou. Je to asi pravda. Koncert v jejich podání zastavil časomíru na 16,73 a o vítězi tohoto kola bylo rozhodnuto.

To bylo prvních deset časů. Jak to však vypadalo s dalšími družstvy? Petrovice mají velké změny v sestavě, které si vybírají svou daň, ale i tak budou bojovat o přední příčky. Babice svůj pokus nedokončily pro technický problém. Plumlov poslat Tašunku do důchodu, ale jeho následovník jde v jeho stopách (fatální prostřik na levém proudu). Bašnice se v tomto závodě nějak opozdila s vodou a výsledný čas jim určitě radost neudělal. Ani Urbanovu se jejich pokus příliš nevydařil. Po mužské kategorii následovala krátká přestávka a pak již soutěž pokračovala tou krásnější částí. Pěkným časem 19,10 se předvedly hasičky ze Sychrova. Ty však za chvíli překovaly holky ze Lhotek. Škoda prostřiku na levém proudu (18,68). Tento čas se pokusily překonat holky z Nevcehle. To se jim nepodařilo. Měly problém při šroubování savic a stroj šel příliš dlouho ve vysokých otáčkách, než zabral naplno. Ale i tak se časem 18.92 dostaly na stupně vítězů.

Tak jako v mužské kategorii, tak i zde se rozhodlo o vítězi na konci soutěže. Byly to Kunovice, které předvedly pokus trochu na jistotu a čas 18,15 již nikdo nepřekoval. Soutěž v Brněnci přinesla pěknou podívanou a perfektní výkony. Na čele se ukazují družstva, která v minulosti ještě příliš vidět nebyla. To slibuje velmi zajímavý průběh celého ročníku. Kaňkou byl problém s časomírou, který se však podařilo odstranit a nebylo tak nutné přistoupit k jiným opatřením.

Videa