-->

5. kolo | Vacenovice

10 July 2010 Author :  

Druhou červencovou sobotu se již tradičně stěhovala EXTRALIGA do Vacenovic na XXXIII. ročník Memoriálu Mikuláše Bábíka. V loňském roce si zde ve stejném termínu úspěšně odbyl křest „ohněm“ nově vybudovaný „Hasičský areál“, kde místní hasiči připravili i letošní V. kolo EXTRALIGY ČR v PÚ. Tropické vedra, která provázela celou přípravu soutěže, zjevně nemínila ustoupit a věštila náročný hasičský víkend ve Vacenovicích.

 

Již od sobotního podvečera se začali objevovat aktéři sobotního klání. Nejzajímavější byl asi cyklista, který dorazil na areál, a se slovy: „nepotřebujete s něčím pomoct“, zesednul z kola. Při další debatě vyšlo najevo, že jede jako předvoj družstva z Bezděkova p.Třemšínem (okr.Příbram) a má za sebou našlapaných 320 km. I toto značilo, že do Vacenovic přijedou borci ze všech koutů naší republiky, kteří se nezaleknou téměř ničeho. A taká byla i skutečnost. Celkem se do Vacenovic na sobotní soutěž sjelo 45 mužských kolektivů a 21 ženských kolektivů z 20 okresů ČR. Kdo již ve Vacenovicích na novém areálu byl, ví, že při výstavbě areálu byla značná pozornost věnována soutěžní dráze. Startovní plocha 10x20 m se zámkové dlažby a dále travnatá rovná plocha. I přes úmorné vedra, se pořadatelům podařilo, udržet dráhu celkem v dobré kondici s nízce střiženým trávníkem. Soutěž byla zahájena úvodním nástupem se státní hymnou a přivítáním všech soutěžících, rozhodčích a hostů soutěže. Soutěžní klání odstartovali borci ze Starého Lískovce časem 18,26 s. Pak následovalo několik méně vydařených útoků, tak že se ze svého času mohli radovat až do 6. startovního pořadí, kdy se na start připravil Bezděkov p. Třemšínem (PB) a časem 17,50 šel jasně do vedení. Tentokrát radost vedoucího družstva vydržela ještě kratší dobu. Hned další startující družstvo, kterým byli Únětice z okresu PJ předvedlo krásný útok v čase 17,12 a ujalo se vedení. V té době jsem klukům Únětic ani za mák nezáviděl. Velmi dobrý čas, který vytvářel určité ambice na dobré umístění ale na startovní listině celá plejáda nejkvalitnějších družstev z celé republiky.

První atak na čas Únětic předvedlo hned následující startující družstvo z Neplachovic, které časem 17,26 zůstalo těsně za dosavadním lídrem soutěže. Další startující Babice předvedli hezký útok (vpravo 17,23) ale prostřikem na levé straně s časem 18,70 skončili až v druhé desítce startovního pole. Tvrdě se do útoku pustilo Petrovické B, které nenechává nikoho na pochybách, že chce bojovat o nejvyšší příčky. Krásným útokem a časem na levém proudě 16,64 ovšem opět s prostřikem v pravo dosáhlo konečného času 17,84 což celkem stačilo na 12. příčku. Dalším útokem na lídra soutěže se předvedl hned další soutěžící, kterým byl Urbanov, čas 17,29 stačil celkové na 6 místo. Jako 12. startovaly Špičky PR, kterým se útok nevyvedl a časem 19,50 stačil až na 26.místo. Ale to se již na start připravoval jeden z největších favoritů družstvo z Plumlova. Přestože kluci předvedli parádní útok, dosažený čas 17,28 stačil „pouze“ na 4.místo. Ze 14. startovní pozice se pokusili vstoupit do historie kluci z Čeložnic (HO), útok jim ale nevyšel podle jejich představ a stačil celkově na 35.místo. Než-li se Čeložnice stačily pobalit, byl již na startu připraven Radíkov. Jeho předvedený útok, patří do říše snů a každý kdo se tímto sportem zabývá musel smeknout klobouk. Rychlý, plynulý s ohromně vyrovnanými zestřiky (16,78 a 16,76) šel jasně do čela celé soutěže a také vytvořil nový traťový rekord ve Vacenovicích. Následovala řada dalších pěkných útoků ale k přímému ohrožení vedoucího času již nedošlo. Do první desítky z dalších startujících ještě pronikly Lavičky ZR(10.místo – 17,53), na 8.misto Velké Hoštice se stejným časem jako Bezděkov p.T. 17,50, dále pak nečekaně kvalitním provedením Vlkoš A na 7.místo s časem 17,34 a Trnava vyrovnala čas Plumlova 17,28 s kterým se dělila o 4. a 5. místo. V ženské kategorii se přihlásil nad standardní počet 21 soutěžních družstev. Hned v úvodu je nutno uvést, že jak mužská kategorie byla našlápnutá velmi kvalitními časy, u děvčat se dost kazilo. I tak však byly předvedeny útoky, které stojí za zaznamenání. Jako první se na start postavila děvčata z Výčap, kterým však útok nevyšel a časem 29,03 obsadili 13.místo. Jako druhé se na start postavila děvčata z Nevcehle.

Každý netrpělivě očekával, zda i ve Vacenovicích budou pokračovat jejich letošní famózní výkony 4 starty 4 vítězství. Tentokráte však děvčatům nebylo přáno a časem 20,37 s obsadily „až“ 6.místo. Hezký a bezchybný útok předvedla děvčata z Chrášťan okr.LT, která časem 17,38 s jasně zvítězila. Na druhém místě skončila děvčata ze Sedlejova okr.JI časem 18,22. Na třetí příčku dosáhla děvčata z Radíkova, která předvedla velmi pěkný výkon (vlevo 17,02) ale s prostřikem na pravé straně a konečným časem 18,63 s. Obě kategorie ve Vacenovicích předvedly velmi zajímavé a napínavé závody se spoustou kvalitních časů a bravurních výkonů. Jistě tomu přispěla i skutečnost, že se do soutěže zapojila i družstva, která EXTRALIGU stabilně nejezdí a do Vacenovic přijela jako účastníci nedělního „POHÁRU MISTRŮ v požárním útoku“. I tato soutěž plně odpovídala svému názvu a viděli jsme celou řadu perfektních útoků. Letos pozvání od společnosti Bábík spol. s r.o., která tuto prestižní, výběrovou, nominační soutěž pořádá, přijalo celkem 27 družstev mužů z 18 okresů ČR a 13 kolektivů žen z 10 okresů. V obou kategoriích konkurence našlapaná těmi nejlepšími družstvy u nás. V ženské kategorii se nejlépe vedlo děvčatům z Chrášťan okr.LT, které zopakovaly bezchybný útok z předešlého dne, který ještě mírně vylepšila na čas 17,29 s. Druhé děvčata z Výčap časem 17,77 a třetí překvapivě děvčata z Petrova okr.HO časem 17,97 s.

V mužské kategorii se Radíkovu nepodařilo zopakovat bezchybný útok z neděle a časem 17,31 dosáhl na 3.místo. Velmi pěkný útok předvedla Trnava (vpravo 16,84) s časem 17,20 obsadila 2.místo. Vítězem Poháru mistrů se stal jeho obhájce z loňského roku, kolektiv z Petrovic, vystupující již dva roky s označením „B“. Předvedl jeden z těch útoků, o kterých jsem již psal, že jsou jako z říše snů a nejlepším časem dne 16,87 s obsadil jasně první příčků. Závěrem lze konstatovat, že celý hasičský víkend ve Vacenovicích byl celkem zdařilý. V sobotu se sice objevilo několik technických problémů, které mohli vytvořit jakousi estetickou kaňku na dané soutěži, ale nebylo to nic co by se nedalo zvládnout. Na sobotní podvečer připravili pořadatelé vystoupení hudební skupiny Amulet country a večer pak zábavu se skupinou JAMA a jejím hostem skupinou PROPOLIS.

Pořadatelé děkují všem účastníkům Vacenovického hasičského víkendu za jejich účast a předvedené výkony a pokud se jim ve Vacenovicích líbilo, těší se na jejich návštěvu i v příštím roce.

Videa