-->

13. kolo 2012 Vrbětice

19 August 2012 Author :  

O uplynulém víkendu zavítala Extraliga České republiky v požárním útoku do Zlínského kraje a to do hasičského – sportovního areálu ve Vrběticích. Ve Vrběticích se soutěžilo v předposledním kole XVII. ročníku Extraligy ČR v PÚ. Do Vrbětic přijelo zápolit v požárním útoku v kategorii mužů 38 družstev a 13 družstev žen.

 

V předvečer závodu proběhla v místním areálu soutěž o „nejrychlejší pozadí", kterou v mužské kategorii vyhrálo družstvo ze Sychotína a v ženské z Radíkova.

Kategorie Muži

Pro každého fanouška požárního sportu bývá extraliga nevídanou podívanou a nebylo tomu jinak ani ve Vrběticích.

V kategorii mužů na vedení 3B bylo ve Vrběticích k vidění třikrát čas v hranici 16 sekund, devět časů v hranici 17 sekund a osm časů v hranici 18 sekund. První tři místa si ve Vrběticích rozdělili následovně tyto týmy Vrbětice A, Nevcehle, Žernovník. Jako první úřadující šestnáctka přišla od domácích Vrbětic, kteří odstartovali nedělní soutěž na levém terči se blýskli časem 16,79 a výsledný pravý terč byl shozen v čase 16,96. Druhá šestnáctka přišla později a to v podání jistých mistrů extraligy mužů z Nevcehle, v jejich podání tyto časy také nejsou nijak neočekávané a potvrdili své kvality, které bezesporu předvádí ukázkově jejich pravý terč padl v čase 16,53 a zároveň jim náležel i nejrychlejší sestřik výsledný čas na levém terči činil 16,85. Třetí šestnáctka přišla v podání Žernovníku a svým výsledným časem si natěsno vybojovali celkově druhé místo v celkovém hodnocení jejich proudaři byli téměř vyrovnaní jejich levý terč byl setnut v čase 16,91 a terč pravý výsledný v čase 16,93.

Ve finálním hodnocení si tři šestnáctky rozdělily takto umístění :

Nevcehle 16,85
Žernovník 16,93
Vrbětice 16,96

Nevcehle zároveň upevnilo a potvrdilo vítězství letošního ročníku extraligy. V bodovém hodnocení to po Vrběticích vypadá následovně: 1.Nevcehle 171 b, 2. Plumlov 142 b, 3. Benetice 120b, kterým ještě na záda dýchají ze 117 b chlapi z Trnavy.

Velkou smůlu měli borci z Trnavy, skvěle rozběhnutý útok překazila závada na agregátu, která těsně před výstřikem umlčela stroj a připravila tak družstvo o tolik potřebné body. Podobně dopadlo i družstvo z Laviček, to však sice svůj pokus dokončilo, ale výsledný čas na body nestačil. Kalich hořkosti si do dna vypilo družstvo z Neplachovic, kterému se ani napodruhé nepodařilo korektně odstartovat, hvizd nekompromisního rozhodčího, hlídajícího ulité starty, je vyřadil z boje o body do celkového hodnocení.

Kategorie Ženy

Kategorie žen je v letošním ročníku extraligy vyznačena ve statistikách tučným písmem slovy ,,BOJ DO KONCE,,. Ženy, jak je známo soutěží na vedení 2 B a v jejich kategorii byl k vidění jeden výsledný čas v hranici 16 sekund, dále pak čtyři časy v hranici 17 sekund a tři časy v hranici 18 sekund. O první tři místa se ve Vrběticích poprala děvčata z těchto družstev Nevcehle, Olší, Vítiněves. Přijeli a zvítězili to si mohou říct ženy z Nevcehle, které předvedli nejrychlejší útok ve své kategorii a to v čase který je úžasný tím že jeho hodnota ve výsledku byla stejná, jako u jejich kolegů v kategorii mužů a to 16, 85 s při čemž rychlejší levý činil 16,69s. Druhou příčku si v celkovém hodnocení odvezli ženy z Olší, které ukázali své kvality s časem 16,83 s na pravém terči a výsledným levým sestřikem v čase 17,46 s. S chladným dechem a vodou v proudnicích jim na třetí příčce dýchala v těsném závěsu děvčata z týmu Vítiněves, které rozsvítili svůj levý terč v čase 17,00 s a jejich výsledný pravý terč činil 17,52s.

Konečné pořadí u žen bylo :

Nevcehle 16,85 s
Olší 17,46 s
Vítiněves 17,52 s

Tak jak tomu bylo i v kategorii mužů, tak i u žen byl hodnocen nejrychlejší sestřik a ten si neodvezl nikdo z první finálové trojice, ale cena za nejrychlejší sestřik putovala do týmu žen Radíkov, které jsou v současné době na špici extraligy. Ve Vrběticích jim štěstí v konečném hodnocení nepřálo a celkově si odvezli až 7. místo s výsledným časem levého terče 18,86 s , ale na terči pravém ukrývali nejrychlejší sestřik v kategorii a to 16,21 s.

V bodovém hodnocení je to ten zmiňovaný ,,BOJ DO KONCE,, v kategorii žen se totiž na prvních třech příčkách mohou pochlubit ženy Radíkov, Chrášťany a Vítiněves svým kontem na kterém mají tyto tři týmy rozmezí 71 – 77 bodů, takže poslední kolo Extraligy ČR v požárním útoku, které se uskuteční v Petrovicích. V bodovém hodnocení to po Vrběticích vypadá následovně 1. Radíkov 77 b, 2. Chrášťany 74 b, 3. Vítiněves 71 b.

Videa