-->

3. kolo 2013 Lipová

09 June 2013 Author :  

Sbor dobrovolných hasičů Lipová z okresu Prostějov se po loňské premiéře Extraligy ČR v požárním útoku znovu ujal pořadatelství 3. kola tohoto nejprestižnějšího podniku, tentokrát však v nedělním termínu 9. 6. 2013. O body do 18. ročníku Extraligy ČR v PÚ a zároveň 4. ročníku VC Prostějovska přijelo bojovat rekordních 48 mužských a 12 ženských družstev.

 

Vysoká účast družstev byla pro místní sbor obrovskou zkušeností, vždyť připomeňme, že 1. ročníku soutěže O pohár SDH Lipová se v roce 2007 zúčastnilo pouhých 7 družstev. Nejen tyto údaje svědčí o tom, jak velký kus cesty v pořádání soutěží sbor za 6 let ušel.

Oproti loňskému propršenému závodu letos pořadatelům přálo slunečné počasí po celý víkend. Ani velký přejezd neodradil po skončení sobotního závodu v Letohradě - Kunčicích početnou skupinu družstev od přesunu do 80km vzdálené Lipové. Zde byl připraven kulturní program v podobě venkovní taneční zábavy s kapelou Tamdem a možnost přespání v tělocvičně místní školy či ve stanovém městečku za vedlejším fotbalovým hřištěm. Nedělní závod se uskutečnil na trávnatém povrchu hlavního fotbalového hřiště. Stejně jako loni byl v okolí základny a celého náběhu položen tartan zapůjčený z Atletického klubu Olomouc. Důvěru od pořadatelů komentovat závod v Lipové dostal již potřetí v řadě Marek "Tašunka" Otruba z Plumlova a nutno říci, že ani tentokrát nezklamal. Jeho originální projev a množství zajímavých informací, které chrlil na přítomné diváky opět dodaly závodu strhující náboj. Začátek závodu poznamenal technický problém s elektrickou energií ve výsledkovém středisku, který se naštěstí podařil včas vyřešit, a tak mohl krátce po půl desáté zahájit svou přípravu na základně první tým – Dětkovice "A" (PV). Zdržení pravého proudaře na základně znamenalo výsledný čas 19,88s a umístění až ve třetí desítce konečného pořadí.

Velkou smůlu si vybral loňský vítěz celkového hodnocení Extraligy ČR – družstvo Nevcehle (JI), prasklá hadice B vzala všechny naději již po odběhu od základny. Nekompromisní rozhodčí na ulité starty vracel zpět sebemenší pohyby závodníků před výstřelem, dvěma družstvům – Karolín (KM), Buková (PV) - se nepodařilo odstartovat ani napodruhé a tak si připsali smolný NP. Poslední bodované 15. místo obsadilo družstvo z Velkých Hoštic (OP) s časem 17,98s. Dva body za 14. místo brali borci z Výčap (TR) za čas 17,92s (LP 17,29s), tento čas jim zároveň zajistil 3. místo ve VC Prostějovska. Domácí Lipová plynulým útokem a časem 17,90s obsadila 2. místo ve VC Prostějovska, o historicky první body do Extraligy ČR se bohužel připravila půjčením jednoho závodníka. Z výsledného času 17,87s byl hodně smutný levý proudař z Kunčic (UO), neboť slibných 17,03s na PP by znamenalo umístění na stupních vítězů, takto ovšem až 13. místo. To Jabloňany ze sousedního okresu Blansko hodně zabojovaly, čas 17,83s (LP 17,66s) znamenal 12. místo v Extralize ČR a zasloužené vítězství ve VC Prostějovska. Bezděkov pod Třemšínem (PB) stejně jako loni dorazil do Sportovního areálu v Lipové jako první s velkým předstihem, co se týče umístění to bylo za 2 jedničky – 11. místo s časem 17,72s (PP 17,22s). První desítku uzavíral SDH Libuň (JC), kdy levý proudař srazil za krásných 16,81s, ovšem PP dal času výslednou podobu 17,61s. Nováček v letošní Extralize ČR – Jankov (BN) předvedl nejvyrovnanější sestřiky, a tak skončil s časem 17,56s (PP 17,54s) na 9. místě. Renmotor Jinolice (JC) svůj útok rozběhl parádně, na LP bylo sraženo v čase 16,68s, ovšem PP byl trošičku kratší a proprášil tak na výsledných 17,55s, což v konečném hodnocení znamenalo 8. místo. Sedmé místo si z tohoto závodu odvezly Pasohlávky (BV), které předvedly zajištěný útok s krásnými sestřiky v časech 17,09 PP a výsledných 17,48s na LP. To Starý Lískovec Sport odjížděl z Lipové hodně spokojený a mohl být ještě spokojenější, jenomže PP se malinko zdržel na základně a centimetry mu poté chyběly na konci, ale i tak srazil za slušných 17,36s - 6. místo, pro úplnost na LP sraženo v čase 16,86s. „Skorodomácí" Plumlov chtěl napravit loňský kolaps v Lipové, útok měl rozběhnutý na vítězství, Radim na PP dal zapomenout na nepřesvědčivé výkony z minulých závodů a parádně srazil v čase 16,59s, ovšem smůlu si tentokrát vybral Libor na LP, který časomíru zastavil na čase 17,27s, což znamenalo páté místo. Velké neštěstí potkalo pravého proudaře ze Staré Říše (JI), kterému před opakovaným startem spadlo klubko na základně, ovšem popral se s tím s neskutečnou bravurou a vybojoval pro Starou Říši konečné 4. místo v čase 17,22s (LP 17,20s).

Vítěz prvních dvou kol letošní Extraligy Trnava (TR) opanovala tentokrát bronzový stupínek s výsledným časem na PP 17,15s, levý proudař si odvezl pamětní plaketu za nejrychlejší sestřik v kategorii mužů, který měl hodnotu 16,04s. Radost z druhého místa si mohli užít borci z Laviček (ZR), výsledný čas 17,14s (PP 16,76s). A komu přát vítězství více, než týmu, který byl v Extralize několikrát druhý, ale na své první velké vítězství dlouho marně čekal? Zaslouženým vítězem v kategorii mužů se nestal nikdo jiný než družstvo z Neplachovic (OP) s časem 16,79s (PP 16,70s).

V ženské kategorii byly hodně smutné loňské vítězky lipovského závodu z Radíkova (PR), kterým naději na lepší umístění vzal prostřik na LP 18,27s, neboť na PP bylo sraženo v čase 16,30s, a tak si holky tentokrát mohly připsat jen jediný bod do celkového hodnocení. Stejné neštěstí ovšem na opačném proudu potkalo tým ze Ždírce nad Doubravou (HB), levá proudařka srazila za krásných 16,91s, ovšem PP stanovil konečný čas na 18,17s a 6. místo. Útěchou jim alespoň bylo 3. místo ve VC Prostějovska. Chrášťany (LT) braly páté místo za průměrných 18,01s (PP 17,16s). Holky z domácí Lipové to pěkně napálily a vyplatilo se, na PP bylo sraženo v čase 17,81s (LP 17,61s), což v konečném zúčtování znamenalo fantastické 4. místo v Extralize ČR a 2. místo ve VC Prostějovska. Třetí místo obsadily holky z nedalekého Sychotína (BK) za čas 17,37s (PP 16,84s). Stále se lepšící holky z Petrůvek (TR) braly za čas 17,18s (LP 16,57s) druhé místo. Stejně jako v mužské kategorii, se také u žen pod 17ti vteřinovou hranici dostal jediný tým a tak se holky z Vitiněvsi (JC) mohly radovat z vítězství s velkým náskokem za čas 16,40s (PP 16,07s – nejrychlejší proudařka v kategorii žen). Zároveň tak obsadili i 1. místo ve VC Prostějovska.

Po skončení soutěže následovalo slavnostní vyhlášení a přehlídka těch nejlepších na stupních vítězů. Jménem pořadatelů bych chtěl všem soutěžním družstvům i divákům poděkovat za účast na extraligovém víkendu Lipová 2013. Na závěr se sluší také říci díky všem sponzorům, zejména Olomouckému kraji, který svým finančním přispěním umožňuje pořádat soutěž na tak vysoké úrovni. A snad někdy v příštích letech zase na viděnou při Extralize ČR v Lipové.

Videa