-->

14. kolo | Pravčice

30 August 2009 Author :  

V neděli 30.8.2009 přivítala obec Pravčice závěrečnou soutěž letošního seriálu Velkopopovický kozel Extraliga České republiky v požárním útoku. Po deštivé a chladné sobotě se vstávalo do slunečného dne. Ráno ještě trochu chladno, ale potom již krásný den, stvořený pro požární útoky. Po slavnostním nástupu a krátké poradě vedoucích se mohlo začít. Do soutěže se nakonec zaprezentovalo 50 družstev mužů (některá přihlášená družstva nedojela) a v průběhu soutěže mužů celkem 18 družstev žen!

 

První se na start postavilo družstvo Vítonice „A“ (KM). Po prostřicích na proudech zapisujeme první čas 21,08. S číslem 3 nastoupilo družstvo Nové Dědiny (KM). Pěkný útok, drobný prostřik a výsledný čas 18,23 bral nakonec 11.místo. Velmi kvalitní útok předvedlo družstvo Rychlova (KM). Prostřik na levém terči je trochu přibrzdil, ale i tak čas 17,97 (PP 17,11) bral nakonec 8.místo. Na bodovaná místa se z družstev startujících na začátku dostalo jen družstvo Neplachovic (OP) a Babic (VS). Obrovský prostřik Neplachovic na pravém terči znamenal čas 18,41 (LP 17,02) a celkové 12.místo. No a družstvo Babic (VS) se zařadilo na celkové 15. místo časem 18,77. Se startovním číslem 14 se chystal na základně domácí tým. Tlak na ně byl veliký, šlo o první místo v rámci Podhostýnské hasičské ligy 2009 a souboj s Rychlovem. Domácí družstvo tlak zvládlo, dosáhlo čas 17,72, což znamenalo průběžné vedení a celkově potom 6.místo. Po domácích nastoupila letos výborná Litava (BO). Pěkný útok znamenal nového vedoucího v průběžném pořadí za čas 17,34 (LP 17,09) a to stačilo na celkové 4.místo. Hned po Litavě šel na start Pustkovec (OV).

Pěkný útok s menšími problémy na levém terči znamenal čas 18,00 (PP 17,28) a celkové 9.místo. Po nepříliš povedených útocích Bolatic a Vacenovic se na start postavilo družstvo Nevcehle. Kluci věděli, že letošní ročník je rozhodnutý, ale nastoupili s odhodláním vyhrát závěrečný závod. Parádní útok, levý proudař tam něco málo nechal a výsledný čas 17,06 (PP 16,75). V tu chvíli to znamenalo průběžné 1.místo a tak to již zůstalo až do konce. Po Nevcehli nastoupil letos netradičně Plumlov, již jistý vítěz pro rok 2009. Získat ve vítězné eufórii ještě motivaci pro závěrečnou soutěž bylo asi dost těžké, ale kluci dokázali, že jim to letos jde. Dosahují času 17,53 (PP 17,26) a celkově v Pravčicích 5.místo. Jako další se na start rovnal průběžně 3.tým letošního seriálu, Úherce. Útok se jim zrovna nepovedl, ale vzhledem k tomu, že se nerozběhla časomíra jak měla, dostali druhou možnost. Ten byl určitě lepší. Mírný prostřik vpravo znamená čas 18,18 (LP 17,22) a konečné 10.místo. Se startovním číslem 25 se na základně chystalo družstvo Lestkov (SM), které bylo určitě letos velmi příjemným překvapením celého seriálu extraligy. Lestkov věděl, že pokud chce celkově porazit Litavu, musí dát kyalitní čas. Lestkov to dokázal! Dosažený čas 17,09 (LP 16,97) znamenal 2.místo v Pravčicích a celkové 4.místo pro rok 2009. Po Lestkovu předvedlo pěkný útok družstvo Velkých Hoštic (OP). Prostřik na levém terči znamená čas 17,82 (PP 17,00) a celkově to stačilo na 7.místo.

Se startovním číslem 29 se na bodované místo dostalo ještě družstvo SDH Kámen (HB) časem 18,68 (PP17,81) to bylo 14.místo. Následovala celá řada pokusů s různými chybami (včetně dobrých týmů - Držková, Pavlov, Brumov), které znamenaly, že se tyto pokusy nemohly zařadit na bodovaná místa. Čekalo se na družstvo Vrbětic (ZL). Vrbětice pravidelně nejezdí extraligu, ale že umí, se o nich ví. Parádní útok, drobný prostřik vpravo, čas 17,09 (LP 16,82) a dělené 2.místo s Lestkovem! Vrbětice nezklamaly! S velkým zájmem se čekalo se na útok Trnavy (TR). Předek opustil základnu bleskurychle, ale sání se nepovedlo. Bohužel, neplatný pokus. Do konce soutěže v kategorii mužů stojí ještě za zmínku celkem pohledný pokus Radkovy Lhoty (PR), která se startovním číslem 47 dosáhla času 18,62 (LP 18,14), a to je zařadilo na 13.místo. Po krátké přestávce na zkrácení tratě soutěž pokračovala kategorií žen. Do soutěže se přihlásilo rekordních 18 družstev, včetně všech favoritek. Soutěž zahájilo družstvo Výčapy, které mají pro rok 2009 jisté 2.místo. Útok se nepovedl asi podle představ a byl zakončen neuvěřitelným prostřikem na levém terči a časem 27,41 (PP 18,70) Jako druhé jdou na start děvčata z Nevcehle (JI), již jistě trojnásobné vítězky extraligy. Levá proudařka o něco pomalejší a dává čas 19,06 (PP 17,41). Držitelky rekordu extraligy umí samozřejmě mnohem lepší časy, ale v Pravčicích to nakonec stačilo na 4.místo, i když by tomu v tu chvíli asi nikdo nevěřil. Po družstvu Nevcehle totiž následovala celá řada obrovských chyb, včetně některých favoritek. Lhotky SPORT (ZR) pro potíže s časomírou v opakovaném pokusu problémy na pravém terči a čas 20,93 (LP 18,05) znamenal umístění mimo bodované místo. Chrášťany (LT), které bojovaly o celkové 4.místo s domácími Pravčicemi dělají rovněž chybu na pravém terči a dosahují času 20,51 (LP 17,48) a to znamenalo rovněž bez bodů. Dále šel na start Radíkov (PR). Děvčata umí a dokázala to i v Pravčicích.

Čas 17,58 (LP 17,17) znamenal nakonec skvělé 2.místo. Na základně se již připravovala domácí děvčata, loňské vítězky z Pravčic. Předek vyběhl rychle, ale bohužel špatné nalití vody útok hodně přibrzdilo a čas 27,39 znamenal až 13.místo. Veliké zklamání pro domácí příznivce. Následoval další favorit a tím bylo družstvo Výčapy Q. Výčapy Q jako snad jediné unesly tíhu favoritek a krásným pokusem dosáhly času 17,39 (LP 16,64) a zaslouženě si z Pravčic odvezly prvenství. Po nich šlo na start družstvo Podmoklan. Také tento tým mohl vydělat na chybách favoritek, ale nakonec prostřik vlevo znamená čas 19,89 a 6.místo. Nezdary z úvodu soutěže dávaly samozřejmě šance zejména družstvům z okresu Kroměříž. K velkému překvapení se to však podařilo až mladičkému družstvu z Karolína (KM), které i přes drobné chyby dosáhlo času 20,14 a získalo senzačně první extraligový bod za 7.místo. Předposlední se postavila na start děvčata z Hřivínova Újezdu (ZL).

Útok poměrně pěkný, prostřik na pravém proudu znamenal čas 19,39 a celkové 5.místo. Úplný závěr letošního ročníku extraligy patřil děvčatům z Velkého Ořechova (ZL). Poslední letošní extraligový pokus poměrně pěkný, na prvém terči to hodně prášilo a časomíra se zastavila na čase 18,62 (PP 17,23). Nicméně znamenalo to velmi překvapivé 3.místo a velikou radost v řadách děvčat Velkého Ořechova.

Pořadatelé touto cestou ještě jednou děkují všem družstvům, že si našla cestu do Pravčic, poděkování patří všem rozhodčím, sponzorům a všem, kteří se podíleli na závěrečném kole letošního 14.ročníku Velkopopovický kozel Extraligy České republiky v požárním útoku.

Videa