-->

1. kolo Letohrad Kunčice

04 June 2011 Author :  

Úvodní kolo šestnáctého ročníku Extraligy ČR v požárním útoku zavítalo na východ Čech do Letohradu Kunčic (UO) jako devatenácté pokračování Kunčického poháru. Poprvé byla soutěž zařazena do seriálu Východočeské hasičské ligy a připravila souboj čtyřiapadesáti družstev mužů a jedenadvaceti týmů žen. Místo deštníku slunečník, na rozdíl od dvou předchozích ročníků panovalo v sobotu 4.6.2011 naprosto letní počasí.

 

Současně tvrdá dráha a betonový náběh podpořily kvalitní výkony v boji o první extraligové body. Těsně před jedenáctou hodinou se jako první na zkrácené tří a půl minutové přípravě představil tým Starého Lístkovce sport. Nenašroubovaný koš znamenal neplatný pokus a začal nelichotivou sérii úvodu soutěže, kdy z prvních osmi týmů žádný s lichou startovní pozicí nedokončil požární útok v platném čase. Se startovní čtyřkou odstartoval tým Chrášťan a s výkonem 17,58 obsadil dvanáctou pozici. Další dvě sedmnáctky patřily týmům z VČHL, 17,81 pro Bříšťany a 17,85 v podání Dolního Přímu, který se s ohledem na půjčení závodníka nehodnotil do pořadí extraligy. Dvanáctý tým startovního pole ze Sedlatic i s chybičkou na koši předvedl první sestřik pod 17 vteřin, celkově pátí za rychlý útok v čase 17,14. Pozornost domácích diváků zbystřila hned vzápětí, kdy základna patřila týmu Kunčice B a jejich výrazná podpora vytvořila vynikající atmosféru. Útok se neobešel bez menších problémů, přesto výsledných 17,43 stačilo na deváté místo v rámci extraligy a současně nejrychlejší pokus v hodnocení VČHL. Teplota vzduchu stoupala a současně gradovaly výkony na závodní dráze. Nejdříve se s patnáctkou na startu předvedli borci z Plumlova.

Po nepříliš vydařené loňské sezóně letos začali třetím místem v čase 17,03, vpravo sraženo za 16,67! Další útok v podání Velkých Hoštic zastavil časomíru z Černovíru vyrovnanými sestřiky na hodnotě 17,44. Úctyhodnou loňskou bilanci dvou vítězství ze tří startů má Olšovec na extraligové půdě. Šesté místo na Kunčicích se neslo v sedmnáctkovém duchu, když čas 17,17 zakončil sedmnáctý pokus soutěže. Po roční přestávce se v modrých dresech opět objevili držitelé extraligového rekordu z Nevcehle a návrat to byl opravdu ve velkém stylu. Dráhou prolétli za 16,64! a v čele soutěže zůstali až do jejího konce. Doslova v základech se otřásal traťový rekord, který odolal o pouhé dvě setiny vteřiny, pravý čas 16,54! nakonec zůstal nejrychlejším sestřikem soutěže. Sedmé místo si odvezl domů na Žďársko tým Laviček za výkon 17,24, vpravo 16,75! Poslední bodovaná místa a útoky těsně pod osmnáct vteřin předvedly týmy Únětice 17,95 a Letohrad Orlice 17,96. V modrožlutých barvách se představil tým Trnavy, v loňském roce celkově čtvrtý. Těsně pod stupni vítězů zůstal i letos na prvním kole, kdy konečné čtvrté místo obsadil s časem 17,09. Čtyřicátý tým na startu patřil obhájci loňského vítězství v seriálu extraligy, Petrovicím B. Světle zelený rychlík dojel k cíly za vynikajících 16,85! Druhá šestnáctka a stříbrná pozice byla jasnou odpovědí na vedoucí pokus mužů z Nevcehle. Mezi prvních patnáct týmů se ještě podařilo probojovat týmu Podmoklan, konkrétně na jedenáctou příčku za 17,57.

Čtyř hodinovou kategorii mužů zakončily Petrovice A výkonem 17,28 a osmým místem. Hned šestnáct soutěžních týmů dosáhlo na čas pod hranicí 18ti vteřin a na úvod je to tou nejlepší pozvánkou na další pokračování letošního ročníku extraligy. Po dvaceti minutové přestávce a zkrácení dráhy přišla na řadu kategorie žen. Jako první se představily Výčapy, po prostřiku na levém proudu dokončily pokus v čase 17,69. V celkovém hodnocení, kdy rozdílné sestřiky potrápily většinu týmů, stačil výkon Výčap na druhou příčku a příděl osmi bodů. Druhá startovní pozice patřila obhájkyním titulu z Nevcehle. Navázat na bezkonkurenční loňský úvod se jim letos nepodařilo a za výkon 17,99 po prostřiku vlevo obsadily pátou příčku. Tým Chrášťan na Kunčicích třetí na startu i celkově nedokázal sladit trefení obou terčů dle představ a připisuje si útok za 17,73, vlevo vynikajících 16,17! Nejrychlejší sestřik si spolu s prvenstvím v rámci VČHL odvážejí hasičky z Vitiněvsi, kdy levý terč sestřelily za 16,11!, celkově až 17,89 a čtvrtá pozice. Zakončit požární útok vyrovnanými sestřiky se podařilo ženám ze Sychotína, kdy si za 17,27 přivezou domů na Blanensko deseti bodovou odměnu. Konečná šestka patří po útoku v čase 18,23 Svobodě. Poslední bodovanou příčku v kategorii žen obsadil domácí tým Letohrad Kunčice za výkon 18,52. C

elkem pětasedmdesát soutěžních pokusů se podařilo zvládnout odběhat do 17:00. Záznam z celé soutěže můžete díky mediálnímu partneru extraligy zhlédnout v záznamu na www.hasici150.tv. Extraliga ČR v požárním útoku pokračuje nedělním závodem 5.6.2011 v Žernovníku (BK).

Videa