-->

2. kolo Žernovník

05 June 2011 Author :  

Tak jsme se konečně dočkali – první červnový víkend = první dvojkolo nového ročníku Extraligy ČR. Po sobotním prvním kole, které pořádali hasiči z Letohradu-Kunčic, se na večer přesunuly extraligové týmy na Blanensko, konkrétně na Žernovník. Zde pro ně byla připravena „before party", kterou neodstartoval ohromující ohňostroj, ale mohutný liják dokonce i s kroupami.

 

V neděli ráno probudilo závodníky do nového dne sluníčko, které do startu prvního mužského družstva perfektně vysušilo celou soutěžní dráhu. Místní hasiči už od časného rána dochystávali a upravovali vše potřebné tak, aby vše bylo připraveno na zahájení druhého kola Extraligy ČR. Ve čtvrt na deset proběhl slavnostní nástup, zazněla státní hymna a byli představeni rozhodčí, kteří si spolu s veliteli družstev na následné poradě ujasnili výklad některých bodů pravidel, aby se předešlo pozdějším výlevům emocí. V půl desáté se začalo chystat první družstvo mužů k provedení svého pokusu. Oproti předchozím ročníkům doznala dráha jedné velké změny (dle mě určitě změny k lepšímu) a tou je vybetonování celého náběhu a okolí základny. Jinak je dráha na Žernovníku travnatá, mírně z kopce a na jejím konci klasika VCB, terče z Němčic.

V kategorii mužů startovalo 42 družstev a pouze pět jich svůj pokus nedokončilo. Body do celkového hodnocení si dle pravidel připočtou týmy, které skončily nejhůře patnáctí. Na 15. místě to byli borci z Plumlova, kde Myšákovi nepomohla ani jeho nová modrá hadice a po jeho velkém prostřiku z toho byl čas až 18,14s. Dva body a 14. místo pro zástupce Přerovského okresu Olšovec. Malinko později voda z mašiny znamenala čas 18.06s. Jako jediný zástupce blanenské ligy v TOP15 skončil Žernovník na 13. místě. Kluci obměnili některé posty a vypadá, že to ještě není úplně ono. Prostřik na pravém proudu a výsledný čas 17,90s. Na 12. místě doběhla Trnava, nerovnoměrné výstřiky a sestřiky proudařů a čas 17,76s znamenal pouze čtyři body do celkového hodnocení. Rychlá voda zastihla pravého proudaře ze Stanoviště ne zcela připraveného k ideálnímu sestřiku a výsledný čas 17,71s znamenal pouze 11. místo. V Letohradě dvanáctí, na Žernovníku desátí. Další pěkná sedmnáctka po vyrovnaném sestřiku obou proudařů v podání kluků z Chřásťan. Pro upřesnění čas 17,64s. 9. místo pro Podmoklany. Malinko pozdější vodu kompenzovali proudaři skoro totožnými sestřiky v čase 17,63s. Hněvošice, okres Opava, z mého pohledu se štěstím sraženo, ale jak se říká „odvážnému štěstí přeje". Čas 17,53 a 8. místo.

Řekl bych bezchybně provedený útok, možná oba proudaři mohli mít lepší sestřiky. V Letohradě brali 8. místo, dnes ještě o stupínek výš za čas 17,41s. A to je pro kluky z Petrovic „A" jistě dobrý začátek nové extraligové sezony. Další parádní útok, bohužel s malým prostřikem na levém proudě, ale i tak čas 17,36s pro Sedlatice, 6. místo a deset bodů do celkového hodnocení. Nestárnoucí Pepa na rozdělovači a krásný útok kluků z Maršovic. O pouhou setinku lepším časem než Sedlatice brali kluci z Maršovic 5. místo. S posilou na levém proudu (Roman z Radíkova) budou Lavičky letos určitě patřit k nejlepším týmům extraligy. Bohužel prostřik pravého proudaře stačil na Žernovníku pouze na 4. místo s časem 17,34s. A máme tu tři nejlepší. 3. místo pro nestárnoucí Petrovice „B". Jak jinak než brutální útok v jejich podání a hlavně parádní sestřiky a čas těsně nad 17s, přesněji 17,11s. Jako blesk z čistého nebe, Renmotor Jinolice. V Letohradě měli eNko. Na Žernovníku si myslím hoooodně spravili chuť, protože časem 16,89s po parádních sestřicích obou proudařů krásné druhé místo. A kdo vyhrál mužskou kategorii? Přesně podle hesla „kdo umí, ten umí a kdo neumí, ten...může jen blahopřát". Pro spoustu lidí (včetně mě) neskutečný „come back" v podání borců z Nevcehle. Dva závody extraligy = dvě vítězství. Na Žernovníku vítězství časem 16,77s. Holt jízda na kole se asi fakt nezapomíná!!! Před soutěží žen se nám začalo počasí trochu kazit, zatáhlo se a chvílemi dole u terčů pěkně foukalo. Myslel jsem si proto, že budu svědkem mnoha prostřiků, ale co předvedla první sedmička startujících, mně doslova vyrazilo dech! Jeden brutální útok za druhým! Voda posílaná přesně do zákleků proudařek a spousta perfektních sestřiků. Mně nezbývá než jim vyseknout hlubokou poklonu a popřát jim do dalších soutěží jen to nej. V kategorii žen soupeřilo 24 týmů a pouze jedny měly enko. Body do celkového hodnocení si připíše prvních sedm z nich. Po velkém prostřiku na pravém proudu braly sedmé místo a jeden bod za čas 18,45s domácí holky ze Žernovníku. Na 6. místě loňské Výčapy „Q", letos jako Petrovice „Q"? Nebo že by mi unikla nějaká podstatná informace!?

I zde byl bohužel prostřik na pravém proudě, ale i tak čas 17,75s je pro „Q-čka" jistě super začátek. V Letohradě senzačně první, na Žernovníku 5. místo pro Sychotín. Holky mají v plánu odjet všechny závody Extraligy ČR a vypadá, že mají oproti jiným rokům dobrou formu hned ze začátku sezony. Čas 17,26s a tři body do celkového hodnocení. Malinko zdržení na rozdělovači, 4. místo za čas 17,22s pro holky z Radíkova. Chyběl jen kousek a mohla to být první extraligová šestnácka, tak doufejme, že to bude už v příštím závodě. Jak jsem už říkal, kdo zaspal začátek ženské kategorie, jako by ani na závodech nebyl. První tři startující družstva žen si totiž mezi sebe zaslouženě rozdělila stupně vítězů. Tři týmy, tři brutální útoky, tři parádní sestřiky obou proudařek a všechny v čase pod 17 vteřin. Jako třetí skončily několikanásobné mistryně Extraligy ČR holky z Nevcehle v čase 16,93s. Na druhém místě neskončil „nikdo", protože deset bodů do celkového hodnocení a tudíž první místo, si stejným časem vybojovala hned dvě družstva, a to Výčapy a Chřásťany. Jen pro doplnění čas 16,74s. Gratulujeme!!! Z útoků těchto „bednových" týmů mně v hlavě nejvíce utkvěla ta neuvěřitelná radost holek z Výčap (a nejenom holek z Výčap) po jejich právě skončeném útoku, kdy na světelné tabuli svítilo číslo začínající šestnáctkou.

Na závěr jen jedna věta pro shrnutí prvního extraligového víkendu: „neuvěřitelný návrat kluků z Nevcehle do extraligového kolotoče a fakt, že po několika letech se bude v ženské kategorii opět bojovat o první místo".

Videa