-->

14. kolo 2013 Lavičky

31 August 2013 Author :  

Extraligová ČR v požárním útoku utekla jako voda a před námi tak zbyl už pouze poslední závod letošní sezony, který se konal 31. srpna opět na Vysočině. Ovšem nikoliv v Petrovicích, jak jsme byli v předchozích letech zvyklí, ale tentokrát v Lavičkách. A kdo sledoval průběžné tabulky, tak si prostě tento závod nemohl nechat uniknout.

 

Jak v kategorii mužů, tak v kategorii žen nebylo o vítězích ještě zdaleka rozhodnuto. Mezi chlapi mohlo teoreticky ještě vyhrát dokonce pět družstev! Počasí nebylo na konec prázdnin zrovna nejteplejší, ale nebýt lehkého větru, pro provádění útoků skoro ideální. Trať byla velice kvalitně přichystána, takže nebylo na co čekat a mohlo se začít. V mužské kategorii byly před posledním kolem karty jasně rozdané- 1. Lavičky 132 bodů, 2. Plumlov 129 bodů, 3. Trnava 118 bodů, 4. Jinolice 117 bodů a pátá Nevcehle 116 bodů. Tahle pětice si to měla rozdat o celkové vítězství. Pozornost všech se tak upínala hlavně na tyto týmy. Jako první z těchto adeptů vyběhla Trnava. Bohužel slušně rozběhnutý útok nebyl zakončen podle představ a s časem 17:19 bylo všem jasné, že je o jednoho kandidáta na titul méně. Dalším z pětice bylo družstvo Plumlov. A tomu se útok vydařil rozhodně lépe a s časem 16:74 se zařadili na dělené první místo společně s Bezděkovem. A to byla hozená rukavice pro soupeře. Tímto časem prakticky předurčili, že vyhrát už můžou pouze oni nebo domácí Lavičky. Jinolice tak neměly na co čekat a nádherným útokem se dostaly na první místo s časem 16:51. Borci z Nevcehle se možná tohoto času trošku zalekli a s časem 17:89 na ně v celkovém pořadí nakonec zbylo páté místo. Teď už to bylo vše na Lavičkách. Za mohutného povzbuzování převážně domácího kotle jsme vyběhli k útoku. Nervozita byla na drobných chybkách vidět, přesto vše vypadalo velice nadějně. První sestřik v podobě nejlepšího času dne – 16:12. Ale bohužel prostřik vlevo a výsledný čas 16:84 znamenal umístění za Plumlovem i Bezděkovem, což v celkovém hodnocení znamenalo titul pro Plumlov. Teoreticky to mohly ještě změnit další týmy, pokud by se dostaly právě před Plumlov. Ovšem ani Stará Říše, Krokočín nebo další týmy, které jsou schopny dávat šestnáctkové časy, to nezvládli. Pro nás tak zbylo čtvrté místo a nakonec možná i trochu smolné druhé místo celkově.

O vítězství Plumlova rozhodla jediná setinka a o bod tak dokázal vybojovat titul. Třetí místo si vybojovaly zaslouženě po výtečném finiši Jinolice, nepopulární brambory opět zbyly na smolaře z Trnavy. Loňský obhájce z Nevcehle se musel spokojit z pátým místem, bylo vidět, že tým není v té optimální pohodě co býval. Jen pro doplnění sobotních závodů: pátý doběhl s časem 16:95 Olšovec, šestý Žertovník za 17:07. Sedmá byla s časem 17:13 Libuň a osmá právě Trnava. Deváté skončily Velké Hoštice s časem 17:25 a první desítku uzavřely Bříšťany za čas 17:38. Mužská kategorie toho nabídla letos opravdu hodně, tolik týmů co letos dokázalo vyhrát závody a zároveň tolik kvalitních šestnáctkových časů, co letos padlo, extraliga ještě nezažila. Ale dost už bylo chlapů. U holek to letos bylo taky pořádně napjaté až do posledního závodu. Zde byly karty taky dány celkem jasně - souboj o titul mezi Vitiněvsí a loňskými obhájkyněmi z Radíkova. Před posledním závodem vedl o dva body právě Radíkov. Hned na úvod předvedly velice kvalitní čas holky z Chrášťan a časem 16:47 daly určitě vzpomenout na velice kvalitní výkony z minulých sezon. A na řadu šel Radíkov. Útok kvalitní, nicméně čas 16:75 byl určitě k poražení. A holky z Vitiněvsi ukázaly nervy ze železa. Krásným útokem a časem 16:09 urvaly svůj premiérový titul do svých rukou. Boj o celkové třetí místo ještě chtěl zdramatizovat Sychotín a za svých 16:18 zasloužené druhé místo v Lavičkách. Ovšem v celkovém pořadí to na Chrášťany těsně nestačilo. Vítězství a zároveň titul patří tedy do Vitiněvsi, druhé místo Sychotín, třetí Chrášťany, čtvrtý Radíkov. Bodovat dokázaly ještě páté Petrůvky za čas 16:86, šesté Dvorce s časem 17:26 a jeden bod ještě vybojovaly holky z Olší za čas 17:79. Po skončení soutěže tak mohly odstartovat nefalšované mistrovské oslavy.

V Lavičkách bylo letos k vidění velké finále, na které se bude dlouho vzpomínat. Na rozdíl od loňska s námi spolupracovalo i počasí, takže k vidění byly odpovídající výkony těch nejlepších z celé republiky. Za pořadatele určitě patří poděkování všem soutěžícím a zároveň taky divákům, bez kterých by závody prostě neměly tu správnou šťávu. Veliká gratulace patří jak do Plumlova tak do Vitiněvsi, ale i všem ostatním ať už spokojeným či méně spokojeným se svým letošním účinkováním.

Videa