-->

9. kolo | Neplachovice

01 August 2010 Author :  

V neděli 1. srpna 2010 se Extraliga ČR požárním útoku přesouvá na severozápad republiky do obce Neplachovice v okresu Opava. Do této vesnice zavítala Extraligy již počtvrté. Ačkoliv byl čtvrtek a pátek před víkendem deštivý, tak v neděli bylo již pravé parné letní počasí. Účast soutěžících byla nejvyšší ze všech uspořádaných ročníků. Přijelo soutěžit 42 mužských týmů a 15 ženských kolektivů.

 

Soutěž byla zařazena také do regionálního seriálu Moravskoslezský pohár. Neplachovští hasiči připravili soutěžní prostory s maximální péčí. Jako bonus byl připraven také bohatý sobotní program, který začal v 19:00 soutěží „O nejrychlejšího proudaře či proudařku“, následoval večírkem s videoprojekcí a diskotékou. Nejrychlejším proudařem se stal Martin Bradáč z Laviček a proudařkou opět Lucie Vítů z Nevcehle. Nedělní ráno bylo již ve znamení soutěže v požárním útoku. Celou soutěž přenášela hasičská internetová televize www.hasici150.tv. Soutěž byla zahájena v 9:30 nevydařenými pokusy Sádku a Vávrovic. Ovšem už třetí tým v pořadí předvedl čas 17,72. Byli to hasiči z Borové. Hned po nich se představily Hněvošice časem 18,61 s vypůjčeným proudařem. Pátý šel na start Urbanov, který měl v úmyslu odjet ze soutěže dříve. Jejich požární útok byl bez chyb a zastavil čas na hodnotě 17,07. Jednalo se o čas vítězný, takže kluci si to užili a zůstali až do konce soutěže, aby mohli vystoupat na stupínek nejvyšší. Nedařilo se Trnavě, Úhercům ani Kunčicím B (prostřiky, koš). Pak už nastoupili domácí borci. Znalost vlastní trati a výborní fanoušci je hnali směrem k terčům, které spadly v čase 17,41 (5. místo). Už za malou chvíli se na start připravili hasiči z Petrovic B. Tento tým vede letošní tabulku Extraligy s patřičným náskokem. Velmi vyrovnané sestřiky znamenají druhé místo za čas 17,25. Další sedmnáctkou byl čas v podání Špiček (17,61).

Plumlov letos tak nejedéééé jako loni. Strojník Richard raději počkal s přidáním plynu, protože místní dráha je mírně do kopce. Prostřik na levém terči znamená 17,90 a 11. místo. Podobný problém, ale na pravém terči a ve větší míře měli i hasiči z Pustkovce (19,83). A už je tady Radíkov. Ten takřka přesně zkopíroval předvedený útok Plumlova, jen s pozdním sestřikem na pravém proudu (17,91). První terč byl totiž u obou týmů sražen ve shodném čase 17,30. Ogaři z Vrbětic si z Neplachovic odvezli 10. místo za čas 17,86. Tento tým zahajoval třetí desítku soutěžících, kde nás čekalo ještě několik krásných časů. Například Lestkov se představil časem 17,74 a taky nejrychlejším sestřikem dne v hodnotě 16,83 (pravý proud). Lavičky si musely na dnešní závod půjčit na levý proud Lukáše z Petrovic, protože jejich proudař se v Pustkovci zranil. Vyrovnané setřiky jim zajistily čas 17,57 a 6. místo. Na start se již připravovaly Velké Hoštice. Ačkoli byl koš našroubován až těsně nad kádí a voda šla trochu později, tak proudaři perfektně trefili v čase 17,36. To znamenalo pro tento tým 3. místo a letos již podruhé vystoupali na stupně vítězů. Na paty jim však velmi šlapaly Petrovice časem 17,38 (4. místo).

Následovalo ještě mnoho soutěžních útoků, ale ty již pořadí na předních pozicích nezměnily. V ženské kategorii bylo zahájeno nevydařeným pokusem děvčat z Výčap (38,52). Ovšem již druhý tým startovního pole předvedl čas vítězný. Byly to holky z Nevcehle, které umí vítězit i v nestandardní sestavě (17,85). Jejich pozici se pokusily ohrozit ladies z Chrášťan. Ovšem špatně trefený levý terč znamená čas 19,69. Naprosto stejně to dopadlo s týmem z Radíkova (19,17). Povedeným útokem se předvedly hasičky ze Svobody, které za čas 18,52 získaly 3. místo. Na start i v celkovém pořadí se za ně postavil tým Výčapy Q. Na levém proudu jsme mohli vidět nejlepší sestřik dne v čase 16,40. Ovšem výsledný čas byl 19,06. Pod dvacet vteřin se ještě vmáčkly Velké Hoštice (19,32). S číslem 10 se připravovaly Hněvošice. Těm se na zdejší trati pravidelně daří a bylo tomu tak i letos. Naprosto shodný sestřiky v čase 18,18 je řadí na 2. místo.

Je třeba pochválit všechny ženské týmy za bojovnost a odhodlání, protože i přes některé nezdary všech 15 kolektivů svůj pokus dokončilo. Soutěž byla ukončena v 15:30 slavnostním nástupem a předáním cen. Jsem rád, že jsme na závodech v Pustkovci a Neplachovicích mohli porovnat kvalitu družstev soutěžících v Moravskoslezském poháru s družstvy z celé republiky jezdící Extraligu.

Určitě je to velká škola a spousta zkušeností. Myslím si, že jsme v tomto srovnání obstáli velmi dobře.

Videa