-->

10. kolo | Letohrad Kunčice

07 August 2010 Author :  

Desáté kolo letošního ročníku Extraligy ČR v požárním útoku zamířilo na východ Čech do Letohradu Kunčic (UO) pod názvem Kunčický pohár 2010. Soutěž zařazená také do seriálu Velké ceny Ústeckoorlicka nabídla souboj třiačtyřiceti družstev mužů a patnácti týmů žen celkem ze dvaadvaceti okresů České republiky obohacená o jeden tým z německého Willmersdorf Stöbritz.

 

Počasí, které trápí pořadatele téměř každoročně, letos v květnu ve znamení nadprůměrných srážek znemožnilo konání původně naplánovaného úvodního kola letošní Extraligy. Ani napodruhé neulehčilo práci pořadatelům, kteří vynaložili značné úsilí na udržení stavu dráhy v co nejlepším stavu. I přes ranní intenzivní déšť byl povrch trati v porovnání s květnem tvrdý. To ovšem neplatilo o druhé polovině hřiště určené k parkování, což někteří poznali na vlastní kůži při odjezdu domů. Zatažená obloha s občasnými přeháňkami provázela celý začátek soutěže. Tradičně v 11:00 závod odstartoval a současně ukončil tipovačku na vítěze mužské kategorie o uzenou kýtu první požární útok v podání Starého Lískovce sport. Po zkrácené čtyřminutové přípravě za čas 17,80 do Brna putují čtyři extraligové body pro dvanáctý tým pořadí. Druzí na startu a na Kunčicích po pátečním příjezdu druhý den, Bezděkov pod Třemšínem dosáhl na 17,65 a obsadil sedmou příčku. Kdo chtěl vidět v akci průběžně vedoucí celek Extraligy musel stihnout třetí útok, legendární Petrovice B rozsvítily čas 17,66 a ziskem osmi bodů potvrzují své letošní výkony.

I čtvrtý tým na startu Podmoklany předvedl sedmnáctkový čas, konkrétně 17,74 a jedenácté místo. Domácí hasiči do kategorie mužů nominovali hned tři týmy, jako první se z tohoto trojlístku předvedl tým Kunčice B. Sluneční paprsky a mohutně povzbuzující diváci vytvořili vynikající atmosféru a hnali celý tým k co nejlepšímu výsledku. To se podařilo z poloviny, kdy po prostřiku vlevo hodnota výsledného času 18,18 stačila na první nebodovanou příčku, na pravém terči sraženo za 17,37, nakonec nejlepší výkon týmu z okresu Ústí nad Orlicí. Pořadatelé předchozího kola Neplachovice potvrdily výsledky dvou předchozích soutěží a z Kunčic si za výkon 17,54 LP 17,16 odvážejí třináct bodů. Naopak pořadatelům následujícího kola z Babic utekly body po prostřiku vpravo. Urbanov, který minulý týden dosáhl na příčku první, se po chybě na levém proudu s časem 18,79 umístil bez bodů hned za Babicemi, vpravo vynikajících 17,16.

První hodinu soutěže zakončil tým z Velkých Hoštic, prostřik na levém terči posunul výsledný čas až na 18,16 a čtrnáctou příčku celkově. Loňský vítěz Extraligy Plumlov letos nechal všechny body na levém terči, vpravo brutálních 16,80 a ani takový čas nestačil na nejrychlejší sestřik dne. Stíhací jízdu za Petrovicemi B rozjel Radíkov, kterému průběžně patří druhá příčka. Borci z Radíkova prolétli dráhou za 17,08 a vybojovali čtyři kola před koncem dvacet bodů za první příčku. Jeden bod za 18,17 putuje do Špiček na Přerovsko. Tým Petrovice A předvedl třetí nejlepší výkon a s časem 17,32 vybojoval patnáct bodů. Jediný zástupce okresu Zlín, Vrbětice si za výkon 17,68 připisují bodů sedm. Vzápětí Žernovník po rychlém útoku 17,28 míří na druhou příčku. Lestkov dosáhl na třináctou příčku za výkon v čase 18,12. Fantastických 16,49, přesně tolik potřeboval pravý proudař z Laviček ke sražení terče a předvedl nejrychlejší sestřik dne, nalevo 17,57 a páté místo pro Lavičky. Vítěz dvou letošních extraligových soutěží Trnava obsadila desátou příčku, 17,73. Následovalo několik útoků v podání okresních družstev, týden staré sedmnáctkové útoky se nikomu z nich zopakovat nepodařilo a spojení chyb, mokré dráhy a těžších terčů mělo na svědomí časy kolem dvaceti vteřin. Představily se i zbylé dva domácí týmy, Kunčice A v téměř dříve extraligové sestavě po prostřiku na levém terči 19,23 a mladý tým Kunčice C 19,39.

Téměř z konce startovního pole se na šestou příčku vyhouply Bříšťany s výsledným časem 17,62. V kategorii mužů padlo dvanáct sedmnáctkových časů a na poslední patnáctou pozici zajišťující body do průběžného pořadí Extraligy bylo nutné dosáhnout na čas 18,17. Kategorii žen odstartovaly Výčapy pěkným pokusem těsně pod osmnáct vteřin, 17,99 a celková druhá příčka. Startovní trojka přinesla nejrychlejší útok v podání Chrášťan, které si za výkon 17,53 odváží nejvyšší bodový zisk. Následoval Radíkov, vpravo nejlepší sestřik soutěže 16,99, celkově 18,42 a místo páté. Stříbrné Výčapy doprovodily na třetí příčce Výčapy Q za výkon 18,38. Úřadující vítězky Extraligy z Nevcehle po problémech na levém proudu dosáhly časem 18,40 na čtvrtou příčku. Pod dvaceti vteřinovou hranici se ještě dokázaly vtěsnat týmy Letohradu Červené 19,33, České Rybné 19,52, Horního Třešňovce A 19,87 a Lanšperka 19,97.

Téměř šedesát soutěžních pokusů se podařilo zvládnout odběhat do 16:00, aby hned vzápětí následovalo finále sedmi nejlepších týmů mužů na 2B o uzené sele. Nejrychlejší pokus předvedl tým z Laviček a výhru si zaslouženě odváží. Velice zkušeným tipem na vítěze a jeho čas v mužské kategorii, který se lišil pouze o dvě setiny vteřiny, zůstává výherní kýta na Kunčicích. Z technických důvodů hasičské televize nebyl tento závod živě přenášen, proto jsme připravili téměř kompletní porci videí k zhlédnutí zde.

Extraliga ČR v požárním útoku pokračuje příští víkend 14-15.8.2010 v Babicích (VS) a Velkých Hošticích (OP).

Videa